Marmaris i Turkiet

Turistfakta om Marmaris


 Frågor och hjälp: Vid strandpromenaden Kordon finner man en mycket bra turistbyrå som kan bistå med hjälp att hitta utflykter och ger information om de flesta frågor man kan ha som turist. De kan också vara behjälpliga om man behöver larma av någon anledning. Vid riktiga akutfall är det givetvis att larma polis som gäller. Som det europeiska land Turkiet anser sig vara har Turkiet anammat samma nummer för larm som resten av Europa: 112.

Faciliteter och handikappanpassning: Marmaris är en modern stad med många faciliteter och här finns det mesta. Eluttagen i Marmaris är desamma som hemma. Mobiltäckningen fungerar utmärkt i nästan hela Marmaris. Det kan vara lite svårt med mobiltäckningen om man åker utflykter till bergen. Men trots att Marmaris är modern är det är snålt med handikappanpassningen i Marmaris. Trottoarkanterna är genomgående ganska höga även i de nyare områdena och det saknas ramper för att ge stranden tillgänglighet för rullstolsburna. Flera hotell har dock handikappanpassade utrymmen.

Valuta och att handla: Valutan i Turkiet är ny turkisk lira. En lira motsvarar ungefär 5,50 svenska kronor. Det fungerar ofta att betala med Euro eller till och med svenska kronor när man vill handla i de mer turisttäta områdena. Kurserna är dock ganska dåliga om man väljer att betala med annan valuta. För att få reda på aktuell valutakurs för Turkisk lira så kan ni besöka Valutakurser för Turkiska Lira
Om man vill växla in till lira är det smartast att växla på plats. Då får man ofta en bättre valuta än i Sverige. Men växla inte på flyplatsen. Där är det dålig växelkurs. Om du vill köpa saker med ditt kreditkort går det bra nästan överallt. Men du behöver komma ihåg din pinkod för att få köpa på kortet.
När man handlar är det kutym att pruta på varorna. En affär får ta sin tid och man blir ofta bjuden på te under förhandlingarna. Det är viktigt att såväl säljare som köpare blir nöjda med priset.

Religion: Under september månad råder Ramadan i hela arabvärlden, så även i Turkiet. Då fastar många muslimer hela dagen från det att solen går upp tills dess att solen går ner igen. Då kan affärerna och butikerna hålla stängd under dagtid och öppnar ibland först när solen går ner igen.

Annars är Marmaris en av de platser i Turkiet som är mest liberal och inflytande från religionen är minimalt. Här finns egentligen inga särskilda regler att tänka på förutom att respektera och vara medveten om att man faktiskt är i ett annat land och att en annan kultur råder. Homosexualitet ses tyvärr inte alltid med blida ögon i landet.

Övrigt: Turkiet ligger i östra Europa och tidsskillnaden mellan Sverige och Turkiet är + 1 timme. Det går att hitta skandinaviska tidningar att köpa i Marmaris. De är ofta ett dygn sena hit.
Det råder en låg grad av brottslighet i hela landet. Det gäller även Marmaris. Men man behöver ändå ha uppsikt över sina saker, särskilt på ställen där ficktjuvar kan tänkas befinna sig.Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris