Marmaris i Turkiet

Shopping i MarmarisDet går att shoppa nästan överallt i Marmaris. Marmaris gator innehåller små basarer fyllda med små butiker. Mitt i staden ligger den största basaren. Här kan man också göra de största fynden då man inte behöver betala för dyra hyror och inte minst för att det är lätt att pruta på basaren. För den som tycke rom att handla i en besvärsfri och modern miljö finns det även två stora varuhus att handla i: Migros och Tansas.

Det finns en mängd olika varor som man ska titta lite extra på när man är i Marmaris. Givetvis finns de klassiska souvenirprylarna att köpa. För den som vill ha en lokal specialitet kan tvättsvampar och honung rekommenderas. Tvättsvamparna är äkta och har fiskats upp i bukten. Den härliga honungen är gjord från traktens biodlingar och av riktigt god kvalitet . Honungen går att få i timjandoftande eller apelsinblommedoftande variant.

För den som tycker om att shoppa finns det mycket att välja mellan i Marmaris. Priserna ligger generellt sett bra mycket lägre än de svenska priserna. De absolut bästa varorna att handla vid ett besök i Marmaris är smycken av alla de slag, mattor, skinn, kryddor, koppar och mässing. Kopparbägare, samovarer, mässingsljusstakar och lampor säljs nästan överallt.

Om man vill fynda skinnvaror rekommenderas ett besök till Forum Outletcenter. Här finner man mängder med jackor, väskor och andra accessoarer. Man kan även låta sy upp egna skinnprodukter. Varför inte passa på att få en skräddarsydd skinnjacka?

Kryddorna säljs nästan per kilot, nåja i alla fall i större portioner än hemmavid, och i kryddbutikerna finns säckvis med till exempel saffran i olika varianter och curryblandningar av alla de slag. För den som vill se hipp ut, men inte har så mycket pengar, finns märkeskopior att köpa överallt.

Mattorna som är handknutna eller vävda och kommer i många olika varianter, alla lika färgstarka och vackra. När det gäller mattor är det extra viktigt att pruta. Keramiken är också den en bra hantverksprodukt att köpa i Marmaris, om man lyckas få hem den förstås. Alla upptänkliga varianter finns att välja mellan och allt är handgjort. Priserna på keramiken är mycket förmånlig och det kan vara värt det extra arbetet att resa hem med ömtåligt gods.

Butikerna har nästan öppet dygnet runt förutom under siestan och tidig morgon. Precis alla har öppet efter skymningen och långt inpå kvällen/natten. Det är sed att pruta. Och det får ta tid. Man dividerar över priset över en kopp te och kommer till slut, utan brådska, fram till ett pris som passar såväl köpare som säljare. Att inte pruta anses ohyfsat, då prutningen i sig är en social företeelse.Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris