Marmaris i Turkiet

Segling och MarmarisVia en båtfärd utmed Turkiets sydkust kan man på ett mycket vackert och härligt sätt lära känna det ”riktiga” Turkiet och göra sin Turkietresa till en oförglömlig upplevelse. Marmaris är en perfekt utgångspunkt att segla ifrån. Det är en av de största marinorna för uthyrningsbåtar utmed den södra kusten. Utanför Marmaris är vattnen perfekta för segling och inte minst så finns det mängder med såväl öar som hamnbyar som gjorda för att lägga till vid och njuta av. Dessutom är nästan alla sevärdheter runt Marmaris lätt tillgängliga med båt.

I Marmaris finns många olika företag som erbjuder segelbåtar i alla de klasser och storlekar till förväntansfulla seglingssugna besökare. Konkurrensen är stor. Det är lätt att hitta just den båten man själv söker till rätt pris. De allra flesta båtuthyrarna finner man i Netsel marina, den stora marinan med plats för över 1000 båtar i Marmaris.

Om man verkligen ska segla på turkiskt vis ska man passa på att hyra en gulet. Guleten är en bredbottnad träbåt skapad i furu. Dagens guleter är allt som oftast motorseglare och deras popularitet kommer sig av deras rymlighet. Här kan man vara bekväm med att alla får plats och inte minst att alla får plats vid bordet. Det finns en stor firma ibland annat Bodrum som bygger dessa båtar och de är de vanligaste segelfarkosterna i de turkiska vattnen. Och förutom att de är rymliga och bra för större grupper är de fantastiskt vackra att se på.

När man väl har bestämt sig för båt så gäller det att bestämma rutt. Man kan segla såväl västerut som österut från Marmaris. Oavsett vilket håll man väljer väntar den storslagna naturen med de höga bergen och det azurblåa vattnet. Vikarna utmed kusten är väl skyddade och ofta räcker ett ankare för att hålla båten på plats. De flesta hamnar är naturhamnar och man lägger helt enkelt till där det passar och när det är läge.

Vill man komma in i en marina finns det en uppsjö att välja mellan, däribland Bodrum, Datca, Göcek och Fethiye, alla med olika upplevelser att erbjuda. I Bodrum kan man njuta av ett behagligt hamnliv och se ett av de sju underverken, Mausoleum. Fethiye är det turkiska svaret på S:t Tropez och Göcek har en väldigt mysig marina. I Datca är naturen osedvanligt vacker. Och många andra hamnar bara väntar på att upptäckas. Och när man är klar är det bara att segla in i Marmaris igen och kanske vara i land och njuta av staden.Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris