Marmaris i Turkiet

PamukkalePamukkale, eller Hierapolis, är en magisk plats som bör besökas åtminstone en gång per resa till Marmaris. Det är en plats för såväl magiska naturupplevelser som en historisk plats, väl värd resan. Pamukkale är en plats som lättast nås med buss eller hyrbil.

Pamukkales huvudattraktion är en fantastisk varmvattenkälla. Vattnet rinner genom resterna av den antika staden Hierapolis och kastar sig sedan ut över en klippa. Vattnet är extremt kalkrikt vilket skapar fantasifulla och imponerande formationer på sidorna av sjön som bildas nedanför vattenfallet. Halvvägs upp finns vad man kallar för Kleopatras bad. Det är en urgröpning i berget som skapats av vattnet. Om man sitter där känns det verkligen som om man sitter i ett varmt badkar, då allt vatten som strömmar här är varmt.

Ovanför vattenfallet ligger som nämndes Hierapolis, som betyder ”den heliga staden”. Staden är antik men här finns också hotell att bo på. De flesta hotellen har också egna varmvattensbad, åtminstone ett eget hamam och många spamöjligheter. Hit kommer man för att bli frisk och ung för evigt, och om man redan är sjuk åker man hit för att helas.

Namnet ”den heliga staden” fick staden under romartiden tack vare de botgörande vattnet som sägs rinna här. I Hierapolis ligger också en grotta vid namn Plutonion. Härifrån steg farliga ångor upp ur underjorden. Alla ruiner härstammar från romersk tid, och redan då var staden ett centrum för helande och läkande och man erbjöd redan då olika bad och kurer. Den romerska teatern, som är i bruk än idag, och museet är väl värda var sitt besök. Det finns också flera nekropoler att besöka. För det var inte alla som överlevde resan hit och tillbaka igen, trots de helande krafterna som vattnet sägs ha. Här dog också många människor.

Bland gravarna finns bland annat aposteln Filippos och graven kallas för den stora martyrens grav. Platsen verkar ha varit ett kristet intressant område, för Filippos är inte den enda aposteln som omnämns i samband med Hierapolis. Även Johannes lär ha predikat här och flera kristna martyrer finns omnämnda i samband med staden. Troligtvis låg en ganska framgångsrik kristen kyrka i området en gång i tiden.

År 1988 utsåg UNESCO området till ett världsarv. Och bara två år senare skapades ett naturreservat i området för att skydda de fantastiska efterlämningarna till kommande generationer.Mer information om Pamukkale
pamukale museum.
Inlagt i databasen 03/14/11 16:34:46

Mer information om Pamukkale
Lite mer info om Pamukkale.
Inlagt i databasen 11/23/11 10:22:28

Mer information om Pamukkale
Pamukkale med dess vita kalkstenar är fantastisktoch underbart att besöka. Första gången man besöker det så är det en upplevelse man aldrig glömmmer bort.
Inlagt i databasen 11/25/11 09:46:41

Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris