Marmaris i Turkiet

Om TurkietTurkiet är ett stort land i gränslandet mellan Asien och Europa. En fot har så att säga hamnat i den europeiska delen och den andra i den arabiska världen. Det gör Turkiet till ett mycket intressant och spännande land att besöka. Att landet dessutom hyser en extremt rik historia, en mängd otroliga arkeologiska efterlämningar och att det, trots det nära avståndet till Europa, har en så säregen kultur gör Turkiet till en fascinerande upplevelse.

Totalt bor det nästan 75 miljoner invånare i Turkiet. Landets största stad heter Istanbul och var en gång i tiden känt som Konstantinopel. Det är en stad med mångtusenårig historia som ekonomisk metropol i området. Huvudstaden Ankara ligger nästan mitt i landet. Den övervägande delen av Turkiets yta ligger i det geografiska Asien, något som präglar hela Turkiet.

I Turkiet råder en enorm etnisk och kulturell mångfald och i de nordöstra delarna finns en stor mängd etniska kurder i ett område kallat Kurdistan. I Turkiet finns det stora skillnader mellan de mer välbärgade områdena som moderniserats och de fattigare områdena där utvecklingen inte kommit invånarna till del på samma sätt. Då landet är stort varierar dessutom kulturen mellan de östliga, västliga, nordliga och sydliga delarna samt inlandet beroende på vilka andra länder som det angränsar till och inte minst i vilken världsdel området ligger.

Religionen i Turkiet är huvudsakligen muslimsk. Det finns också stora kristna grupper. Sedan statens grundande år 1923 har man varit noga med att sträva efter att sära mellan religion med statsstyre, något som fungerar halvt om halvt. Religionen har för många invånare en stor betydelse i både vardag och inom det politiska systemet. Många människorättsorganisationer har poängterat Turkiets underlåtenhet att följa de mänskliga rättigheterna. Bland annat kritiseras landet för att hysa politiska fångar, diskriminera minoriteter och kvinnor och för en konservativ syn på bland annat sexualitet. Det här är något som Turkiet arbetar på då de vill vara en del av EU. Och som besökare i ett semesterområde märker man inte det religiösa inflytandet.

Turistströmmarna började hitta hit under 1960-talet, men det är först de senaste 10-15 åren som Turkiet verkligen blossat upp som turistmål för européer. Semesterparadis som Marmaris, Antalya, Dalaman och Alanya utmed den historiska västra och södra kusten är bara några av orterna som lockar mängder med turister. Till en del kan man tacka viljan från Turkiets sida att öppna sig mot Europa för uppsvinget. Turkiet har sedan en tid aviserat att de i framtiden vill bli en del av den Europeiska Unionen. Man har därför förbättrat relationerna med de europeiska länderna och lägger också om sin politik utefter detta mål.

Som besökare i Turkiet får man ta del av en fantastisk historia, möta den vänliga kulturen Turkiet har att erbjuda, och inte minst njuta av en nästan magisk natur. Och människorna i Turkiet är kända för sin gästfrihet och sin generositet, något man kommer att uppskatta varthelst man åker i landet. Att man som gäst i landet av hänsyn till befolkningen respekterar de lagar, förordningar och den kultur som gäller, det är ganska givet.Mer information om Om Turkiet
turkiet är bäst .
Inlagt i databasen 02/07/09 12:41:57

Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris