Marmaris i Turkiet

Turkiskt badNär man är i Marmaris bör man verkligen ta tid att njuta i ett äkta turkiskt hamam. Att njuta av ett hamam är en tradition i Turkiet som sträcker sig tusentals år i tiden. De turkiska baden är till för både kropp och själ. Namnet hamam kommer från ordet mummel. Här är man lågmäld och lugnet råder.

Utsidan på ett hamam är lättigenkännligt. Det finns alltid en kupol över taket och man märker tydligt det speciella uppvärmningssystemet. Hela atmosfären i ett hamam för att ge lugn och ro och avslappning. Ett hamam är också byggt för att ge en social tillvaro och det är här man verkligen talar med människor om det som är viktigt. Både golven och väggarna är uppvärmda. Luftfuktigheten är hög. I dagens turkiska bad finns oftast en manlig och en kvinnlig avdelning.

När osmanerna styrde i Turkiet badade alla i hamam åtminstone ett par gånger i veckan. Myten säger att de turkiska baden startade av en egyptinna, och inte vilket kvinna som helst. Det var Kleopatra själv som klagade över långdragen huvudvärk och för att bota huvudvärken byggde man en hamam. Och Helas! Huvudvärken var som bortblåst. En hamam var en plats där både kvinnor och män kunde få en fristad, men på olika tidpunkter förstås. Här kunde kvinnorna verkligen vara kvinnor, i en värld som annars var starkt begränsad och beskuren till det egna hemmet.

Grunden för det turkiska badet är den turkiska bastun. Den turkiska bastun skiljer sig från den finska genom att den är en riktig ångbastu. En viktig del i ritualen är att man får hela kroppen väl genomskrubbad. Idag gör man det ofta själv, men det finns också traditionella tellaker, hamammästare, som är behjälpliga med ritualen. Efter reningen oljas kroppen in ordentligt. Man känner sig som en ny människa.

När man är i ett hamam går man inte omkring naken, utan man har ett speciellt skynke på sig som skyler åtminstone delar av kroppen. Hela upplevelsen tar mellan två och fyra timmar. Man ska njuta i lugn och ro.

Det kanske känns konstigt att gå in i ett varmt och fuktigt rum för att skrubba kroppen när solen gassar och stranden väntar. Men det är faktiskt en härlig upplevelse, såväl för kropp som för själ. Här får kroppen en riktig skrubbgenomgång. Och för den som vill ha den perfekta solbrännan kan sägas att här i en hamam förbereder man kroppen för att bli riktigt brun.Mer information om Hamam
Turkiskt bad eller Hamam är en självklarhet när man besöker Turkiet. Vare sig man besöker Marmaris, Alanya eller Antalya så bör Hamam vara en självklarhet..
Inlagt i databasen 11/25/11 09:47:41

Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris