Marmaris i Turkiet

EfesosEfesos är en historisk stad. Den lär ha grundats av kung Androklos som var bördig från Athen år 1 100 före vår tideräkning. Nyare forskning visar dock på att staden troligen grundades av grekerna 600 år f Kr. Idag är det ett enormt arkeologiskt område där man se hur staden såg ut och hur man levde på romartiden.

Oavsett när den grundades räknas Efesos som en av de absolut första storstäderna i världen genom tiderna. Under antiken blev Efesos en viktig handelsstad, i det joniska Grekland växte staden till en av traktens stora metropoler och den verkliga storhetstiden kom under romarrikets dagar.

Under sin storhetstid bodde det nästan en kvarts miljon invånare i Efesos. Den var då ett stort ekonomiskt centrum för området. Staden var redan på sin tid fylld med sevärdheter. Teatern och biblioteket var enormt ståtliga byggnader och ruinerna från dessa byggnadsverk är något av de största dragplåstren i Efesos.

I Efesos låg och ligger än idag i alla fall delvis ett av världens sju underverk, Artemistemplet. Artemistemplet räknas som det sjunde underverket av de listade och byggdes till gudinnan Artemis’ ära för att stå klart år 440 f Kr. Knappt hundra år senare sattes templet i brand av illasinnade men byggdes snart upp av invånarna igen. Efter återuppbyggnaden fick templet stå ostört i över 600 år. Men när goterna kom, raserade de tyvärr Artemistemplet en gång för alla och idag finns bara resterna av templet kvar.

Legenderna kring Efesos är många och inbegriper även kristna under. En av de största är att jungfru Maria, Kristus moder, lär ha somnat in här en gång i tiden. En tysk nunna vid namn Emmericks fick visioner av hur jungfru Maria genomförde sin himmelsfärd från Efesos. Det har gjort platsen till en mycket viktig och helig plats för många kristna. Det finns mängder med kristna som vallfärdar hit för att fira Marias död och himmelsfärd i ett kapell vid namn Panya Kapula. Kapellet kan besökas året om.

Stadens fall kom under 500-talet efter Kristus i och med att den så viktiga hamnen började slamma igen. Man lyckades inte dränera upp området och i och med att hamnen blev allt mindre minskade också de ekonomiska aktiviteterna i Efesos. Till slut låg staden öde och idag är det en spökstad som gästas tillfälligt. Men det är många som kommer hit för att få en känsla av den romerska tiden. Här finns också ett mycket intressant arkeologiskt museum fylld med de artefakter som man funnit i Efesos. När man är på ett besök i Marmaris är det en utflykt man nästan inte får missa.Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris