Marmaris i Turkiet

Dykning i MarmarisDet är populärt att dyka i Marmaris. Både snorkling och dykning rekommenderas varmt i de turkosblåa vattnen som inte bara ger bra sikt utan också rymmer en mängd olika upptäckter att göra under vattnet. Riktigt vanligt är det med bläckfiskar och enorma och mycket färgglada fiskstim, liksom olika undervattensruiner och grottor. Det finns 52 olika dykplatser som rekommenderas runt Marmaris.

Det går att ta olika dagsutflykter för att dyka runt om i Marmaris vatten. De bästa och mest populära ställena att dyka på är Kutuk, Burnu, Cennetön, Kargiön och Kadirgafyren. Vid Cennetön finns de allra flesta upplevelserna vad gäller marint liv. Det går båtar från hamnen ut till de bra dykvattnen varje morgon. Man kan också hyra små egna båtar för att ge sig ut på havet för att snorkla eller dyka. Dessa små båtar ser mer ut som små ekor med en liten snurra fastsatt i bakänden men fyller sin funktion väl.

Om man vill ta ett dykcertifikat när man är i Marmaris går det alldeles utmärkt. Flera företag anordnar dykarkurser och priserna är mycket rimliga. Tack vare det klara vattnet där sikten är utmärkt brukar även de första provdyken gå som en dans.

Om man vill snorkla ska man nästan hoppa på någon av de båtar som går till Gökovabukten. Resan med båt tar en halvtimme och väl i bukten får man en naturupplevelse värd namnet såväl ovan som under vattenytan. Eller så beger man sig ut med sin lilla hyrbåt till den klippa som sticker rakt ut i havet och som finns mellan Icmeler och Marmaris. I det här området finns också grottor att upptäcka för en dykare.

I Turkiet gäller följande för dykning: alla ska ha med sig sitt internationella certifikat om man inte tar det på plats förstås. Om man redan har ett certifikat sker all dykning på dykarens ansvar, och om man går i en dykskola sker det på dykskolans ansvar. När man sportdyker måste man ha på sig balansväst, tubtrycksmätare, djupmätare och ta tid för dyket. Man får inte använda hjälpballong för att komma upp till ytan igen. Man får filma och fota hur mycket man vill när man dyker och man får dyka från alla turkregistrerade skepp.Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris