Marmaris i Turkiet

Dalyan - Båtutflykt från MarmarisDalyan är ett fantastiskt och relativt ostört naturvårdsområde och ett ställe dit man kan åka om och om igen, tack vare de många fantastiska upptäckter som finns att göra här. Här finns magisk natur och jättesköldpaddor, här finns de antika arkeologiska sevärdheterna och här finns inte minst den härliga stranden och de heta källorna. Det bästa och mysigaste sättet att ta sig till Dalyan är med båt. Det går dagsutflykter till området dagligen från Marmaris hamn.

Dalyan är ett naturområde av klass. Området ligger mellan sjön Köysegiz och havet. Från sjön rinner flera floder ut i havet vilket ger ett unikt växt- och djurliv. Fågellivet är enormt och i området kan man träffa på de utrotningshotade jättesköldpaddorna Caretta Caretta, en sköldpadda som kan väga över 100 kg som vuxen. De vuxna djuren möts för parning i någon av alla de sjöar som finns i området. Sedan simmar honorna till Iztutustranden för att lägga sina ägg och ett besök på stranden ger chansen att se dessa fantastiska varelser. Varje hona lägger ägg vart annat till vart tredje år.

För den som också vill få sitt historiska lystmäte mättat finns arkeologiska platser att besöka i Dalyan. Mitt i naturen och utmed en bergsbrant har människor huggit ut enorma gravar till sina saknade. De är från lykisk tid och det är nästan så man får en känsla av Indiana Jones. Det finns mängder med sådana här gravmonument utmed den turkiska sydkusten, men de i Dalyan anses vara de allra bästa.

I Dalyan ligger varma sötvattenskällor vackert insprängda i berget. De är perfekta att bada i och lerbad att verkligen lera ner sig i. Myten säger att man blir ung och vacker för evigt om man genomför ett bad här. Och det kan ju det vara värt att prova på. Mysigt, annorlunda och mycket behagligt är det i alla fall. Vattnet har sprungit ur dessa källor sedan hellenistisk tidsålder och vattnet håller en jämn temperatur om 40 grader.

För den som vill ha en organiserad tripp runt alla sevärdheter finns det företag som guidar runt i området. Man kan ta sig runt med båtar eller åka jeep och lotsas runt av lokala guider som berättar om det man ser. Man kan också prova på den lite mer äventyrliga forsränningen om man vågar. På kvällarna anordnas turkiska aftnar med sång och dans natten lång. I Dalyan tar äventyren aldrig slut. Och för den som inte vill åka tillbaka till Marmaris igen, så finns det hotell i området att ta in på.


Mer information om Dalyan - Båtutflykt
Dalyan och sköldpassön är klart värt ett besök under ett besök till Marmaris. Själv så tycker jag också att det är värt att åka till Icmeler för en dag. Icmeler är en lite mindre version av Marmaris. Fortfarande inbjudande och vackert..
Inlagt i databasen 11/25/11 09:46:14

Kommentera


Reseberättelse

MarmarisVar på semester i augusti, bodde några km utanför Marmaris, men det är lätt att ta sig in till Marmaris med bussar.

Marmaris - Av Margaretha
DalyanMissade att skriva om Dalyan som var en av de utflykter vi testade att åka till ifrån Icmeler. Helt fantastisk tur där man fick uppleva

Dalyan - Av Erik

Senaste bilder

Marmaris by night
En liten bild från Marmaris by night.
Bilder från Marmaris.
Bild från Marmaris hotell
Bild från ett av de många hotell som finns i Marmaris
Hotell i Marmaris